Jak zrobić zdrowy domowy kefir? Przepis na grzybek tybetański

Napoje  i przetwory mleczne dostępne w sklepach w większości zawierają sporo zbędnego cukru i zagęstników typu mleko w proszku czy skrobia modyfikowana. Tymczasem powinny to być ‚żywe’ produkty, które swoim składem wzbogacą naszą florę bakteryjną i tym samym wzmocnią odporność. Sposobem na znaczne polepszenie jakości spożywanego nabiału jest przygotowywanie fermentowanego napoju w warunkach domowych. Zobaczcie jakie to proste. Pyszne i zdrowe!

Najłatwiejszy do przygotowania jest kefir czyli napój mleczny, powstały w procesie fermentacji mleka krowiego (tłustego) lub napojów roślinnych.  Można go pić w czystej postaci lub wykorzystywać jako bazę do pożywnych koktajli, na przykład po wysiłku fizycznym. W warunkach domowych do produkcji kefiru warto wykorzystać ziarna kefirowe, zwane inaczej grzybkiem kefirowym, grzybkiem tybetańskim czy grzybkiem joginów hinduskich.

 Ziarna kefirowe – grzybki kefirowe – grzybek tybetański

To żywe, aktywne kultury drożdży i bakterii probiotycznych, występujące w symbiozie i zachowujące się jak jeden organizm. W dotyku mają galaretowatą  i sprężystą konsystencję.  a na zbliżeniu przypominają nieco malutkie rożyczki kalafiora.

Są używane tradycyjnie od stuleci w różnych społecznościach na rożnych szerokościach geograficznych (Europa, Azja) jako naturalna kultura starterowa do wytwarzania zdrowego fermentowanego napoju mlecznego – kefiru.

Grzybek tybetański bardzo szybko się rozwija i nie stwarza problemów w domowej hodowli.  Jego złożona mikroflora i dynamiczne namnażanie się  jest za to kłopotliwe w komercyjnej produkcji nastawionej każdorazowo na produkt o jednolitym i stabilnym składzie. Dlatego w przemyśle spożywczym produkuje się kefir z mieszaniny czystych kultur, o mniejszej różnorodności. Kultury ziaren kefirowych można mrozić, nie powoduje to ich zanikania, jedynie uśpienia na czas gdy pozostają wobniżonej temperaturze. Ich żywotnośc natomiast zmniejsza przemywanie wodą. Starter można dostać od kogoś, kto już je stosuje, albo kupić przez internet na portalach aukcyjnych.

Zalety zdrowotne domowego kefiru:

1. Wzbogaca i odbudowuje florę bakteryjną w jelitach, wzmacnia odporność, leczy wszystkie stany zapalne w organizmie
2. Wspomaga leczenie chorób układu krążenia, wyrównuje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi
3. Rozkłada „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych, zapobiega zawałom serca
4. Pomaga w leczeniu choroby wątroby, śledziony i trzustki – pomocny przy tłustej diecie
5. Wzmacnia układ moczowy – nerki, pęcherz i przewody moczowe
6. Substancje zawarte w kefirze z grzybka hamują wzrost komórek nowotworowych

JAK ZROBIĆ KEFIR W DOMU?

  • 1 łyżka ziaren kefirowych (grzybek tybetański, ziarna kefirowe, grzybki kefirowe)
  • 250 ml (szklanka) mleka krowiego lub koziego
  • słoik

Mleko wlewamy do słoika, dodajemy ziarna kefirowe i mieszamy szklaną, plastikowyą lub drewniana łyżką (nie może być metalowa!). Słoik przykrywamy gazą i zostawiamy na 24-48 godzin. Po tym czasie nad plastikową lub szklaną miską wieszamy plastikowe sitko i przelewamy kefir bardzo delikatnie mieszając. Ziarna, które pozostały na sitku zalewamy świeżym mlekiem i powtarzamy proces. Z czasem kultur kefirowych będzie coraz więcej i kefir będzie coraz bardziej kwaskowy. Wtesy warto część z nich oddzielić, umyć wodą nad sitkiem i zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *