Zalewajka świętorzyska – przepis sprawdzony od pokoleń

zalewajka świętokrzyska - wolna kuchnia

Zalewajka to tradycyjny świękotrzyski przysmak. Ziemniaki gotujemy w wodzie z suszonym leśnym grzybkiem, boczkiem lub kiełbasą, a następnie „zalewamy” żurem z zakwasu  chlebowego – stąd nazwa zupy. Mój Dziadek Kazimierz, przez całe życie związany z regionem świętokrzyskiego zwykł mówić, że  zalewajka to królowa zup. Jako dziecko nie rozumiałam tego porównania, ale odkąd sama zaczęłam ją gotować wszystko stało się jasne. Dzięki prostym składnikom zupa jest niezwykle pożywna, a zarazem tak łatwa i szybka w przygotowaniu, że uda się nawet początkującym. Dzięki tym niepodważalnym zaletom dumnie króluje nad innymi zupami. Czy słusznie? Przekonajcie się sami.

Co potrzeba? (na porcje dla 6 głodnych osób)

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 litra żuru na zakwasie
  • boczek wędzony lub kiełbasa
  • 3 cebule
  • 3 suszone leśne grzybki
  • mała główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • śmietana (niekoniecznie)

 

Jak to się robi?

  1. Ziemniaki, cebulę, boczek (lub kiełbasę) obieramy i kroimy w niedużą kostkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  2. Do wrzątku wrzucamy pokorojone ziemniaki, cebulę, boczek (lub kiełbasę), doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, sola i pieprzem.
  3. Gdy ziemniaki będą półtwarde, zalewamy zupę żurem na zakwasie, dodajemystarte na tarce suszone grzyby  i zmiażdżony czosnek. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem zupę dekorujemy śmietaną.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

One Response to Zalewajka świętorzyska – przepis sprawdzony od pokoleń

  1. Robert napisał(a):

    Regionalna kuchnia zawsze jest inspirująca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *