Wolna Kuchnia gotuje dla Językodajni – herbatka z Virginią Wolf

jezoko - kolaz

Z nowym rokiem szkolno – akademickim Wolna Kuchnia rozpoczyna współpracę z Językodajnią. Jest to „niezwykłe miejsce pełne dobrej energii, gdzie zaczniesz mówić w języku obcym bez lęku przed popełnieniem błędu”.

Na spotkaniach z językiem angielskim raz na jakiś czas pojawią się łakocie w rytmie slow food, inspirowane  literaturą, sztuką, historią i tradycyjnymi recepturami.

Na inauguracyjne spotkanie w stylu „tea time with Viginią Wolf” przygotowałam klasyczne bułeczki ‘scones’ z domowym dżemem z malin, śliwek i skórką cytryny.

Poszperałam trochę i okazało się, że Virginia Woolf  – angielska pisarka, znana postać literatury modernistycznej XX wieku lubiła gotowanie, a szczególnie domowy wypiek pieczywa i przetwory.

Gotowanie trakotowała jako część antydepresyjnej terapii. W wieku 32 lat wzięła udział w profesjonalnym kursie gotowania w Londynie.

jezykodajnia

 

Każda z uczestniczek spotkania otrzymała oprócz pieczywa  mały słoiczek ze  specjalnie przygotowanym na tę okazję dżemem.

Na etykiecie – a jakże – umieściłam sentencję Virginii:

‚One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.’

― Virginia WoolfA Room of One’s Own

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *