Warzywne muffiny na słodko i wytrawnie

muffiny warzywne z marchewką

Warzywne muffiny to idealny sposób na przemycenie większej ilości warzyw w codziennym menu. Wytrawne wypieki świetnie sprawdzają się zarówno jako przekąska w szkole, w pracy czy w podróży.  Z pewnością będą też piękną ozdobą piknikowego koszyka. Do przepisu podstawowego można dodać różnego rodzaju warzywa – zachęcam do eksperymentowania.

Muffinki z brokułami i szynką

 Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g szynki pokrojonej w kostkę (zamiennie można także użyć ulubionego sera)
  • 3 jaja
  • 1 nieduży brokuł (można zastąpić zblanszowanym szpinakiem lub jarmużem)
  • 1 łyżka cukru (ewentualnie stewii lub ksylitolu)
  • 100 ml oleju roślinnego (użyłam słonecznikowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garstka ziaren słonecznika
  • sól, pieprz grubo mielony
  • blacha na muffinki i 12 papilotek

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł myjemy, kroimy na małe różyczki i gotujemy na parze 3-5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Do miski przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szynkę, zioła prowansalskie i przygotowane brokuły. Dokładnie wszystko mieszamy.
  3. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem łyżki cukru. Kontynuując ubijanie dodajemy 100 ml oleju. Masę jajeczną rozrzedzamy mlekiem, cały czas ją ubijając.
  4. Wlewamy ją do miski z mąką, mieszamy chwilę tylko do połączenia się wszystkich składników. Jak najszybciej przekładamy masę do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Posypujemy ziarnami słonecznika.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

 

muffiny warzywne z brokułami

 

Wytrawne muffinki marchewkowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g ulubionego twardego sera
  • 3 jaja
  • 1 szklanka startej surowej marchewki
  • 1 łyżka cukru (ewentualnie stewii lub ksylitolu)
  • 50 ml miodu (użyłam gryczanego)
  • 100 ml oleju roślinnego (użyłam słonecznikowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • garstka pestek dyni
  • garstka suszonej żurawiny
  • sól, pieprz grubo mielony
  • blacha na muffinki i 12 papilotek

Sposób przygotowania:

  1. Marchew ścieramy na tarce,  myjemy, kroimy na małe różyczki i gotujemy na parze 3-5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Do miski przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żurawiny, marchew. Dokładnie wszystko mieszamy.
  3. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem łyżki cukru. Kontynuując ubijanie dodajemy 100 ml oleju. Masę jajeczną rozrzedzamy mlekiem i miodem, cały czas ją ubijając.
  4. Wlewamy ją do miski z mąką, mieszamy chwilę tylko do połączenia się wszystkich składników. Jak najszybciej przekładamy masę do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Posypujemy pestkami dyni.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *