Warsztaty Malma „O makaronach i winach”

warsztaty Malma "O makaronach i winach"

 Czy wiecie, że w jednym kieliszku dobrej jakości wina musującego znajduje się ok. 15 milionów bąbelków? A makaron trafił do Włoch dzięki odkryciom geograficznym? Przywiózł go z Chin średniowieczny kupiec i podróżnik Marco Polo.

To tylko niektóre ciekawostki, jakie miałam okazję usłyszeć  podczas warsztatów zorganizowanych przez markę Malma w  restauracji Superiore –  co w języku włoskim oznacza „najlepsze”. Tematem przewodnim spotkania był dobór win włoskich do makaronów. 

O sycylijskich trunkach, podróżach i historii jedzenia w interesujący sposób opowiadał  Pan Krzysztof Celmer – współwłaściciel restauracji. O makaronach i surowcach, z jakich są wytwarzane kilka słów powiedziała Anna Moryto – brand manager Malma.

Najwyższej jakości makarony produkowane są z ziarna pszenicy twardej (Triticum durum) o wydłużonym kształcie i bardzo twardej strukturze bielma.  W porównaniu do pszenicy zwyczajnej posiadają więcej mikroelementów i witamin z grupy B.

Spośród prezentowanych win najbardziej doceniłam Etna Bianco – wytrawne wino z autochtonicznych szczepów Sycylii, położonych w okolicach aktywnego wulkanu Etna. Świeże, mineralne i eleganckie doskonale komponowało się z makaronem pene i krewetkami.

Niezwykle pozytywnym zaskoczeniem okazało się połączenie wina musującego Murgo Brut z makaronem spaghetti, gorgonzollą i orzechami. To wytwarzane metodą klasyczną wytrawne wino musujące o odświeżającej cytrusowej kwasowości przypomniało mi tegoroczny wakacyjny wyjazd, spędzony w gorącym włoskim klimacie. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *