Trufle z białą czekoladą i prażonym kokosem

białe trufle z prażonym kokosem

białe trufle z prażonym kokosem

Na specjalne okazje zamiast gotowych słodyczy warto podarować własnoręcznie przygotowany słodki upominek. Trufle jakie dziś proponuje są łatwe w wykonaniu i oczywiście, tak jak pozostałe dania i desery Wolnej Kuchni, nie zawierają żadnych sztucznych polepszaczy, chemicznych barwników i czy przesłodzonych posypek.


Co potrzeba? (na 20 sztuk)

  • dwie i pół tabliczki białej czekolady dobrej jakości (tj. 250 g),
  • 20 całych migdałów,
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki, np. 36%,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka likieru amaretto (niekoniecznie);
  • do obtoczenia grubo starte wiórki kokosowe

 

Jak to się robi?

Tabliczki czekolady połamać na mniejsze kawałki, umieścić w garnuszku z grubym dnem, zalać śmietaną i likierem, całość podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do momentu roztopienia się czekolady. Garnuszek zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce na tyle, aby  z zastygniętej masy można było formować kulki. W międzyczasie przygotować migdały i kokos do obtoczenia trufli: całe migdały sparzyć wrzątkiem i obrać; wiórki kokosowe lub grubo starte kawałki kokosa uprażyć na gorącej patelni do momentu aż zaczną lekko brązowieć i intensywnie pachnieć.

Ze schłodzonej masy formować w dłoniach niewielkie kuleczki umieszczając w każdej z nich migdała. Kulki należy formować dość sprawnie, inaczej mogą zacząć się rozpływać pod wpływem ciepła dłoni. Każda kulkę po uformowaniu obtoczyć w prażonym kokosie i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Tak przygotowane trufle należy spożyć w ciągu 2 tygodni.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

One Response to Trufle z białą czekoladą i prażonym kokosem

  1. zarabiaj napisał(a):

    Informacje z tej notki bardzo mi sie przydadza. Bardzo dziekuje za zamieszczanie tak ciekawych tekstow, czytam je wszystkie z wielka przyjemnoscia. blog jest swietny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *