Wykwintny ale łatwy tort czekoladowy jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska”

"TORT CZEKOLADOWY JAK ZE SŁYNNEJ MIĘDZYWOJENNEJ KAWIARNI ZIEMIAŃSKIEJ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ten aksamitny, mocno czekoladowy tort z wyczuwalną nutką kawy  z pewnością usatysfakcjonuje wyrafinowane gusta smakoszy ciemnej czekolady i co warte podkreślenia – jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Swoim smakiem przywołuje nostalgię za znakomitymi deserami i tortami słynnej międzywojennej kawiarni „Ziemiańska” (w jej menu było podobno ponad 26 rodzajów samych tortów).

W dwudziestoleciu międzywojennym niezwykle szybko upowszechnił się zwyczaj picia kawy i przesiadywania w lokalach zwanych kawiarniami. W stolicy najpopularniejszą była wspomniana „Ziemiańska” – ulubione miejsce spotkań ówczesnych celebrytów. Tu lansowano kierunki artystyczne, promowano adeptów pióra, tutaj rozwijało się także specyficzne warszawskie poczucie humoru.

Co potrzeba?

  • 170 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g dobrego ciemnego kakao
  • 4 gorzkie czekolady o min. 70% zawartości kakao
  • 400 g cukru trzcinowego, brązowego lub melasy
  • 200 g kostka dobrej jakości masła
  • szczypta soli
  • po pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 2  małe filiżanki mocnej kawy (rozmiar espresso)
  • 3 jajka
  • pięć łyżek kefiru lub maślanki
  • szklanka śmietanki 30% lub 36%

 

Jak to się robi?

  1. Dwie czekolady (200 g) łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy ciągle mieszając w rondelku razem z masłem i kawą. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier.
  3. W drugiej misce rozkłócamy widelcem jak na jajecznicę  jajka z maślanką.
  4. Powoli łączymy składniki: najpierw do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną.
  5. Całość mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
  6. Wylewamy do tortownicy o średnicy 20 -22 cm.
  7. Pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, najlepiej na środkowym poziomie piekarnika.
  8. Krem czekoladowy: w rondelku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę (200g czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej na 200 ml śmietanki). Energicznie mieszamy, możemy lekko dosłodzić wedle upodobania. Chłodzimy i pozostawiamy aż zacznie przyjemnie gęstnieć.
  9. Po upieczeniu tort odstawiamy do całkowitego wystudzenia (min. 3 godziny).
  10. Najlepiej kroić go na blaty i przekładać kremem następnego dnia po upieczeniu. Jest delikatny i aksamitny 3 -4 dni po przygotowaniu, zatem znakomicie sprawdzi się jako wykwintny deser na rodzinnych uroczystościach lub podczas świątecznego ucztowania.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

One Response to Wykwintny ale łatwy tort czekoladowy jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska”

  1. […] • „TORT CZEKOLADOWY JAK ZE SŁYNNEJ KAWIARNI ZIEMIAŃSKIEJ” – W dwudziestoleciu międzywojennym upowszechnił się zwyczaj przesiadywania w lokalach zwanych kawiarniami. W stolicy najpopularniejszą była „Ziemiańska” – ulubione miejsce spotkań ówczesnych celebrytów. Tu lansowano kierunki artystyczne, promowano adeptów pióra, tutaj rozwijało się także specyficzne warszawskie poczucie humoru. Przepis na wypróbowanie czeka tutaj. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *