Tarta z truskawkami w koglu moglu z czerwonym pieprzem

truskawki w koglu moglu z czerwonym pieprzem - www.wolnakuchnia.pl

 

Jeśli zastanawiacie się co zrobić z żółtkami, jakie zostały po zrobieniu „odchudzonej bezy” to mam dla Was kolejny pomysł na oryginalny deser z sezonowymi owocami. Oczywiście w klasycznym przepisie zapiekamy truskawki w koglu moglu bez spodu, ale tak również smakuje wspaniale i deser jest bardziej podzielny.

Co potrzeba?

  • 4 żółtka
  • cukier puder (około pół szklanki, ale jeśli owoce są kwaśne to więcej)
  • 700 – 800 g truskawek (mogą być też maliny, jagody,porzeczki,  borówki amerykańskie)
  • cukier waniliowy
  • świeżo mielony czerwony pieprz
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (może też być krupczatka i pszenna w proporcji 50% na 50%)
  • pół kostki masła (100 g)
  • kilka łyżek wody
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego (niekoniecznie)
  • szczypta soli

Jak to się robi?

  1. Przygotowujemy spód tarty: mąkę przesiewamy, solimy, dodajemy masło w kawałkach i na końcu wodę. Łączymy składniki  i zagniatamy dość szybko, aby ciasto nie zagrzało się od rąk. Formujemy kulę i   schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy ok. 26 – 28 cm (polecam takie z ruchomym dnem).
  3. Spód gęsto nakłuwamy widelcem (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie będzie się podnosiło); pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni aż się zarumieni przez 30 -35 minut.
  4. Przygotowujemy masę: żółtka ubijamy z cukrem, szczyptą pieprzu i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  5. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kroimy na połówki a większe na ćwiartki.
  6. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika, można go posmarować cieniutko dżemem i układać truskawki.
  7. Na koniec całość zalewamy masą jajeczną, pieczemy jeszcze ok. 15 minut aż masa się zetnie i zarumieni.
  8. Ciastem kruchym z tego przepisu można wyłożyć  też mniejsze tartaletki i w nich zapiec a następnie podawać deser.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

4 Responses to Tarta z truskawkami w koglu moglu z czerwonym pieprzem

  1. gin napisał(a):

    Łał, ależ pyszności serwujesz! No i ten czerwony pieprz – zaintrygowałaś mnie, koniecznie muszę spróbować 🙂

  2. Elzbieta napisał(a):

    Przepis na Truskawki z koglem moglem już wypróbowałam jest super

  3. domain napisał(a):

    It’s impressive that you are getting thoughts from this piece of writing as well as from our discussion made
    at this time.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *