Szybkie pączki z razowej mąki

pyszne razowe pączki

pyszne razowe pączki – www.wolnakuchnia.pl

To przepis na tak zwane angielskie pączki – ciasto można wałkować i wycinać z nich urocze „oponki” lub po prostu nakładać masę łyżką na gorący olej. W obu wersjach smakują wspaniale.

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka pszennej mąki razowej
  • łyżka masła
  • łyżka wysokoprocentowego alkoholu (niekoniecznie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki do dekoracji

 

Jak to się robi?

  1. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajka, masło do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z  proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1cm i  odciskamy szklanką duże krążki, a następnie w wyciętych krążkach za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze krążki, tworząc w dużych krążkach dziurki. Resztki ciasta łączymy ze sobą i powtarzamy czynności wycinania.
  3. Z ciasta możemy też smażyć pączki bez dziurki,wykładając masę łyżką na gorący tłuszcz.
  4. Pączki smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu po obu stronach.
  5. Przed podaniem dekorujemy lukrem cukrem pudrem, polewamy czekoladą lub karmelem, ozdabiamy migdałami, kokosem lub według upodobań.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

5 Responses to Szybkie pączki z razowej mąki

  1. Luka Li napisał(a):

    Śliczne:)

  2. […] Pączki przygotować np. według tego przepisu. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *