Szparagi i jajko w koszulce

Jajko w koszulce w gniazdku z sałaty i szparagów

Jajko w koszulce w gniazdku z sałaty i szparagów; źródło: wolnakuchnia.pl

Ścięte białko na zewnątrz, a w środku rozpływające się żółtko. Jajka w koszulkach polubią ci, którym zamiast jajek na miękko ciągle wychodzą „na twardo” oraz ci, którzy uwielbiają smak sadzonego, ale chcą ograniczyć tłuszcze w diecie. Polecam to danie na śniadanie lub  jako ciepłą przekąskę.

Co potrzeba? (na 4 porcje)

  • 4 jajka, łyżka octu (do gotowania jajek),
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 awokado,
  • duża garść posiekanego szczypioru,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • świeżo starty parmezan (niekoniecznie)

 

Jak to się robi?

Jajko w koszulce: do gotującej się wody z dodatkiem octu wbijamy delikatnie jajko, gotujemy przez 1,5 – 2 minuty. Ugotowane jajko wyjmujemy łyżką cedzakową. Danie wyśmienicie smakuje z grzankami, w towarzystwie sałaty lub z gotowanymi na parze szparagami.

Szparagi należy umyć, odciąć białe i twarde końce, obrać  2/3 długości od końca (jeśli są cieniutkie nie potrzeba ich obierać). Następnie ugotować na parze przez ok. 3 – 4 minuty (twardość można sprawdzić widelcem:  powinien łatwo się wbić, ale szparagi dalej powinny być jędrne i nie mogą się rozlatywać). Odcedzone szparagi można pokropić oliwą lub polać roztopionym masłem, doprawić  solą, pieprzem. Układać na talerzu udekorowanym połówkami awokado,  szczypiorkiem, ewentualnie sałatą lub roszponką.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

(przepis ten prezentowałam na żywo na antenie TVP w Pytaniu na śniadanie”. Materiał wideo można zobaczyć tutaj).

3 Responses to Szparagi i jajko w koszulce

  1. Robyn Balko pisze:

    Zostalem uprzedony, sam mialem napisac taki artykul.

    • Agutek pisze:

      zachęcam do eksperymentowania podczas kolejnego sezonu na szparagi i będę wdzięczna za podzielenie się swoimi pomysłami i ulubionymi smakami :) pozdrawiam

  2. praca w internecie ankiety pisze:

    Super strona! A ta wpis? Hm… Taka jak wszystkie inne. Tak samo dobra, oczywiscie wlasnie to mialem na mysli. Czekam zniecierpliwiony na nastepne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>