Słoneczna sałatka z bobem i tuńczykiem

Słoneczna sałatka z bobem

 

Smaki lata najłatwiej docenić komponując potrawy ze świeżych i jak najmniej przetworzonych składników. Zanim bób i zielony groszek zaczną zimować w moim zamrażalniku lądują w sałatce wraz z ziarnami słonecznika.

 

 

Co potrzeba? (na 2 porcje)

  • garść ulubionych zielonych sałat (masłowa, rzymska, lodowa)
  • po pół szklanki bobu i wyłuskanego zielonego groszku
  • 1 świeży pomidor: najlepiej odmian żółtych, sakiewka, paprykowy lub tygrysi
  • 2 suszone pomidory
  • łyżka ziaren słonecznika
  • odrobina ulubionego sera: feta, koryciński, mozarellaö
  • puszka tuńczyka (najlepiej duże kawałki w oleju słonecznikowym)
  • olej słonecznikowy, sok z cytryny i łyżeczka miodu (lub musztardy) do dressingu
  • sól, pieprz do smaku

Jak to się robi?

  1. Bób i groszek gotujemy na parze: najpierw  wrzucamy bób, po 10 -15 minutach gdy już będzie dość miękki dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Hartujemy zimną wodą, odstawiamy.
  2. Przygotowujemy dressing: 1 łyżeczka miodu (lub łagodnej musztardy), 1 łyżkę soku z cytryny mieszamy z 3 łyżkami oleju słonecznikowego (można też użyć oleju ze słoika z suszonymi pomidorami) aż do połączenia składników. Odstawiamy.
  3. Pomidory suszone kroimy bardzo cieniutko, posypujemy nimi ugotowane warzywa strączkowe, dodajemy odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.
  4. Na talerzach układamy sałatę.  Następnie na sałacie układamy plastry świeżego pomidora, ser, doprawiony bób i groszek. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Podajemy natychmiast.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

2 Responses to Słoneczna sałatka z bobem i tuńczykiem

  1. KazimieraB2 napisał(a):

    Pyszna sałatka, serdecznie polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *