Niezapomniany sernik z orzechami i czekoladą

Sernik z orzechami i czekoladą - wolnakuchnia.pl

Sernik z orzechami i czekoladą – wolnakuchnia.pl

Jako rekomendacje tego sernika zacytuję pewien sms, jaki otrzymałam kilka dni temu: „Hej, robiłam wczoraj sernik…. i wróciło wspomnienie Twojego pięknego, puszystego, aksamitnego w smaku sernika. Dziękuję”. Aniu, ja także dziękuję. Poniżej zdradzam przepis.

Co potrzeba?

  • 1 kg sera białego, zmielonego,
  • 12 dag masła,
  • 250 ml  świeżej śmietany kremówki 30%,
  • 15 dag cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • sok z połowy cytryny,
  • ok. 15 dag drobno zmielonych orzechów włoskich i laskowych,
  • płynna czekolada do dekoracji

 

Jak to się robi?

Przygotowujemy tortownicę (najlepiej użyć takiej o średnicy min. 25 cm): smarujemy masłem i oprószamy orzechami spód i brzegi formy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, roztopione i wystudzone masło, śmietanę, cukier waniliowy, budyń, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Pod koniec mieszania dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy, już nie miksujemy. Gotową masę wylewamy na tortownicę i pieczemy 60 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni. Po upieczeniu od razu nie otwieramy piekarnika, pozostawiamy ciasto jeszcze przez kilkanaście minut w cieple.

Uwaga:  nie używamy mleka! do ciasta dodajemy tylko budyniowy proszek, który ma za zadanie zagęścić ser podczas pieczenia.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

6 Responses to Niezapomniany sernik z orzechami i czekoladą

  1. Jagienka napisał(a):

    a kiedy i gdzie i jak dodajemy orzechy? Naprawdę ich trzeba ponad kilogram? czy chodzi o 115 g a nie dag?

    • Agutek napisał(a):

      Jagienko, dziękuję bardzo za czujność. Już poprawiłam w przepisie i wszystko wyjaśniam: orzechów wystarczy garstka, chodzi o to aby, nie zdominowały smaku ciasta tylko dały przyjemny posmak.
      Przed wylaniem masy serowej na tortownicę, smarujemy formę masłem i oprószamy spód i brzegi zmielonymi orzechami. Powodzenia!

  2. Pharmg769 napisał(a):

    Hello! eddedad interesting eddedad site! I’m really like it! Very, very eddedad good!

  3. Danka napisał(a):

    Zrobiłam. Zarumienił się pięknie, ale… Po wyjęciu z piekarnika okazało się że mój sernik pływa w wodzie. Mam podejrzenie, że zrobiłam błąd, robiąc budyń osobno (rozrabiając saszetkę budyniu z mlekiem), zamiast wsypania samego proszku do masy. Warto by było doprecyzować to w przepisie, żeby nie było więcej takich skuch 🙂

    • Wolna Kuchnia napisał(a):

      Witaj Dana,

      W przepisie nigdzie nie ma mleka, dlatego nie dodajemy go do sernika. Dodatek budyniu ma za zadanie zagęścić ciasto podczas pieczenia. Niemniej dziękuję serdecznie za post i specjalnie dla ciebie umieszczę taką uwagę 🙂
      Powodzenia w dalszych wypiekach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *