Pierogi z kaszą jaglaną

pierogi z kaszą jaglaną i grzybami - wolnakuchnia.pl

pierogi z kaszą jaglaną i grzybami – wolnakuchnia.pl

Dodatek kaszy jaglanej do grzybowego farszu sprawia, że pierogi są delikatniejsze i lekkostrawne.  Smakują wybornie nie tylko w wigilijny wieczór.

Co potrzeba?

Farsz:

  • 20 dag kaszy jaglanej,
  • 8 dag suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz

 

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki przesianej mąki krupczatki,
  • ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • łyżka oleju rzepakowego

 

Jak to się robi?

Grzyby namaczamy , gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzamy, siekamy, odstawiamy. Wywar z grzybów zachowujemy do gotowania kaszy. Suchą kaszę umieszczamy w garnku  i prażymy przez kilka minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i zalewamy  ok. 200 ml wrzątku. Po chwili, gdy kasza przestanie bulgotać odlewamy tę pierwszą wodę i uzupełniamy wywarem, w którym moczyły i gotowały się grzyby. W razie potrzeby  całość uzupełniamy świeżym wrzątkiem – płynu musi być tyle, aby nad poziomem kaszy był ok. 1 cm wody. Gotujemy  do miękkości pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10-12 min. Cebule drobno siekamy, podsmażamy, dodajemy do grzybów, doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu do farszu dodajemy także ugotowaną kaszę  jaglaną. Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi, rozwałkowujemy, wykrawamy krążki. Nadziewamy, sklejamy i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z cebulką podsmażoną na oleju roślinnym.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

2 Responses to Pierogi z kaszą jaglaną

  1. Lucyna napisał(a):

    ciasto bez jajka- mąka zalana wrzątkiem z łyżką oleju jest zdecydowanie lepsze. Bardziej miękkie i elastyczne, dodatek kurkumy, zabarwi ładnie ciasto i uczyni je zdrowszym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *