Pesto z rukoli i migdałów

pesto z rukoli z makaronem i brokułami
Rukola jest bogata w żelazo oraz witaminy A i C, a przy tym jest przyjemnie mało kaloryczna – zawiera zaledwie 20 kalorii na 100 gram. Jej lekko korzenny smak rukoli docenili już starożytni Rzymianie. Obecnie stosuje się ją w kuchniach całego świata jako składnik sałatek lub dodatek do zimnych przekąsek, sosów, twarogów i jaj. Ja polecam wam pesto z rukoli zamiast sosu do makaronu czy masła do kanapek.
Co potrzeba?
  • 2 duże garście rukoli (ok. 200 g)
  • 20 migdałów
  • ząbek czosnku
  • olej lub oliwa z  oliwek (ok. 100  – 150 ml)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
Jak to się robi?
  1. Migdały w całości prażymy przez chwilę na suchej patelni, studzimy.
  2. Rukolę myjemy, obieramy czosnek.
  3. Do blendera lub melaksera wrzucamy i rozdrabniamy najpierw migdały.
  4. Następnie dodajemy liście rukoli, czosnek, miód, przyprawy i stopniowo olej.
  5. Miksujemy do czasu osiągnięcia jednolitej masy.
  6. Gotowe pesto zużywam według upodobania, a pozostałe przekładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce nawet ponad tydzień.

pesto z rukoli z migdałami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

One Response to Pesto z rukoli i migdałów

  1. Inspirowane smakiem napisał(a):

    Aż wstyd mi przyznać, że rukolę poznałam dopiero niedawno i zakochałam się w jej smaku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *