Mini pączki jak pralinki

SAM_0041 (2) wwww

 

Te mini pączki są dziecinnie proste! Udają się za każdym razem i do tego przygotujecie je dosłownie w kilkanaście minut. Są podzielne, więc bez wyrzutów sumienia można zjeść kilka sztuk :

Co potrzeba?

  • 1,5 szklanki pszennej mąki
  • 2 opakowania serka waniliowego homogenizowanego (w sumie 25o g)
  • 2 jajka
  • łyżka miękkiego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia
  • ulubione dodatki do dekoracji

 

  1. W misce umieszczamy mokre składniki: serek, masło, jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki i natychmiast przystępujemy do smażenia.
  2. Formujemy pączuszki: na rozgrzany głęboki tłuszcz wykładamy masę łyżeczką i smażymy z obu stron na złoty kolor. Dobrze jest w międzyczasie maczać łyżeczkę w gorącym tłuszczu, wtedy lepiej  odchodzi od niej ciasto.
  3. Usmażone mini pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dekorujemy wg uznania: roztopioną czekoladą, migdałami, karmelem lub lukrową posypką.

Inne propozycje na podanie pączków znajdziesz tutaj

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *