Odchudzona lazania

odchudzona aromatyczna lazania ze szpinakiem i grzybami - www.wolnakuchnia.pl

odchudzona aromatyczna lazania ze szpinakiem i grzybami – www.wolnakuchnia.pl

Typowe połączenie to płaty makaronu, ser, sos mięsny z pomidorami,  a do tego góra beszamelu – razem sporo kalorii. W związku z tym, że ja i moi bliscy uwielbiamy makarony, serwuję lazanię bez beszamelowego sosu z mąki i masła. Jest wyjątkowo pyszna i należy do moich ulubionych dań na rodzinne spotkania. Zobaczcie, jak łatwo się ją robi.

Co potrzeba?

  • 1 opakowanie gotowych płatów lazanii
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku lub duży pęczek świeżego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia, rozmaryn, majeranek, tymianek
  • 1 opakowanie serka ziarnistego wiejskiego (ewentualnie mascarpone)
  • sól, pieprz
  • oliwa i masło do smażenia

 

Jak to się robi?

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, podgrzać czosnek, dodać szpinak, blanszować, doprawić do smaku pieprzem, solą i ziołami, połączyć z połową opakowania serka. Odstawić.
  2. Następnie na maśle podrumienić cebulę i pokrojone plasterki grzybów, doprawić do smaku przyprawami, połączyć z pozostałym serkiem.
  3. Oba sosy nie mogą być bardzo suche – pamiętajmy, że podczas pieczenia płaty makaronu będą potrzebowały wilgoci.
  4. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie płaty lazanii (jeśli na opakowaniu producent tak zaznaczył, to trzeba je wcześniej obgotować), sos szpinakowy, płaty lazanii, sos grzybowy, płaty lazanii, itd. aż zużyjemy wszystkie składniki a na wierzchu ułożymy dekoracyjnie warstwę grzybów.
  5. Całość odstawiamy na jakieś 30  – 60 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez  ok. 30 -40 minut.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

2 Responses to Odchudzona lazania

  1. Wiola napisał(a):

    Nareszcie !!! Lazania bez ohydnego beszamelu 🙂 Cudowna! Pozwolę ją sobie niebawem „wykorzystać” tzn. przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *