Odchudzona beza z czerwonymi owocami

Beza z czerwonymi owocami  - www.wolnakuchnia.pl

 

Beza z owocami to klasyczny deser na wyjątkowe okazje. Spróbujcie mojej odchudzonej wersji, gdzie słodycz równoważy rześkie i lekko kwaskowe owoce.

Co potrzeba?

  • 4 białka ze średniej wielkości jajek (dokładnie oddzielone od żółtek)
  • szklanka białego cukru (ok. 210 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szklanka jogurtu greckiego lub innego bardzo gęstego
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • do wyboru świeże lub mrożone czerwone owoce (ok. 500 g) : truskawki, maliny, wiśnie, czerwone porzeczki, przesmażony z cukrem rabarbar, itp.

Jak to się robi?

  1. Przygotowujemy masę bezową:   za pomocą miksera w wytartej do sucha misce ubijamy białka dodając cukier stopniowo, systematycznie i małymi porcjami. Masę możemy ubijać długo, ponieważ nie jest możliwe „zepsucie” piany z białek (inaczej sytuacja wygląda w przypadku bitej śmietany czy przygotowywania kremów). Pod koniec piana ma być błyszcząca ale niekoniecznie bardzo sztywna. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i ubijamy jeszcze przez minutę do połączenia i usztywnienia masy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik  do 120 stopni (góra i dół, bez termoobiegu).
  3. Na blat bezowy do tortu: blaszkę wykładamy pergaminem, na którym odrysowujemy okrąg o średnicy 18 -20 cm. Energicznym ruchem za pomocą łyżki lub szpatułki wykładamy masę na narysowany okrąg. Pieczemy 30 minut w temperaturze 120 stopni, a potem zmniejszamy do 100 stopni i piec jeszcze trzy godziny. Dzięki temu powstanie beza krucha na zewnątrz z przyjemnie ciągnącym się wnętrzem. Taka podstawę bezową można przygotować nawet 2 -3 dni wcześniej, przechować w suchym miejscu i udekorować ulubionymi dodatkami dopiero kilka godzin przed podaniem.
  4. Na beziki: blachę wykładamy pergaminem i szpatułką formujemy beziki. Z tych proporcji otrzymamy 10 -12 bezików o średnicy ok. 5-6 cm. Pieczemy podobnie jak blat, czyli pierwsze 30 minut w 120 stopniach, a potem zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
  5. Przygotowujemy krem: schłodzony jogurt ubijamy lekko trzepaczką z 2 łyżkami cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Jeśli nie liczycie kalorii zamiast jogurtu można użyć serka mascarpone czy śmietanki 30 %.
  6. Przygotowujemy sos: część owoców odkładamy do dekoracji; resztę miksujemy na mus z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  7. Wierzchy wystudzonego blatu/bezików smarujemy kremem jogurtowym, polewamy sosem i dekorujemy owocami.

 Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

One Response to Odchudzona beza z czerwonymi owocami

  1. […] zastanawiacie się co zrobić z żółtkami, jakie zostały po zrobieniu „odchudzonej bezy” to mam dla Was kolejny pomysł na oryginalny deser z sezonowymi owocami. Oczywiście w klasycznym […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *