Najlepsze slow food burgery na domówkę

najlepsze slow burgery na domówkę - www.wolnakuchnia.plnajlepsze bułki do burgerów - www.wolnakuchnia.pl

Kotlet z siekanej wołowiny, podawany w bułce został wymyślony na początku XX wieku przez  niemieckich imigrantów, przybywających do Stanów Zjednoczonych. Przez ponad 200 lat to klasyczne danie kuchni amerykańskiej jest chętnie przyrządzane zwłaszcza w trakcie domowych przyjęć, w gronie rodziny i przyjaciół, przy grillu, także na świeżym powietrzu. Na świecie  częściej jednak kojarzą się z barami szybkiej obsługi, oferującymi jedzenie typu fast food – czyli tanie, wysokokaloryczne i kiepskiej jakości jedzenie.

Na szczęście hamburger nie musi się już kojarzyć z niezdrowym, ociekającym tłuszczem posiłkiem czy podgrzewanymi w mikrofali półproduktami. Przekonują nas o tym choćby nowopowstające lokale gastonomiczne, tzw. burgerownie, gdzie przygotowuje się burgery w wersji slow food – od podstaw, z użyciem dobrej jakości rodzimych składników.

Pysznego prawdziwego burgera z łatwością można  zrobić sobie także w domu. Co prawda pieczenie bułek i wyrabianie mięsa zajmuje trochę czasu, ale warto przynajmniej raz spróbować. Zaproście do pomocy i wspólnego ucztowania znajomych lub rodzinę.  Zapewniam, że po takiej domówce nie spojrzycie łaskawym okiem na ‚zestawy z Macdonalda’.

Przepis na bułki do hamburgerów (na 8 dużych lub 16 mniejszych bułeczek):

  • 2 i pół szklanki mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka (w tym jedno do posmarowania bułek)
  • sezam do posypania
  1.  Drożdże rozkruszamy, słodzimy, rozpuszczamy w letnim mleku i dostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, solimy, zalewamy rozczynem. Dodajemy roztopione, wystudzone masło, jajko i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Etap wyrabiania jest istotny, poświęcamy na to minimum 15 – 20 minut. Następnie pozostawiamy ciasto na 1,5 – 2 godzin w misce przykrytej ściereczką aż ładnie wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  3. Następnie z ciasta formujemy kulki i mocno spłaszczamy je dłonią. Układamy na blaszcze do pieczenia wyłożonej pergaminem w odstepach ok 4- 5 cm i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem bułki smarujemy rozmąconym jajkiem (aby się błyszczały można  też dodać 2 łyżki mleka lub jasnego piwa) i posypujemy sezamem.
  5. Pieczemy 12 – 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blaszce.

najlepsze slow burgery na domówkę - www.wolnakuchnia.pl

Najlepsze domowe slow burgery (na 8 dużych lub 16 mniejszych kotlecików)

  • 1 kg wołowiny (najlepiej antrykot, łopatka)
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  •   4 cebulki dymki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku
  • dodatki do wyboru: korniszony, karmelizowana cebula (lub krążki świeżej, cukrowej), świeży pomidor, sałata lodowa, ser, plastry chudego zgrilowanego boczku, musztarda, ketchup, chutney z dyni lub z ananasa.
  1.  Mięso wołowe kupujemy w kawałku prosimy o zmielenie w sklepie u rzeźnika lub mielimy samodzielnie w domu.
  2. Czosnek i cebulki  razem ze szczypiorem drobno siekamy, łączymy z mięsem.
  3. Dodajemy musztardę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy.
  4. Formujemy płaskie i okrągłe kotlety (o średnicy naszych bułek).
  5. Burgery smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (ja nie używam dodatkowego tłuszczu do smażenia) przez około 3- 4 minuty z każdej strony (czas smażenia powinien być dopasowany do ich wielkości i grubości). Podczas smażenia burgerów nie dociskamy ich do patelni, bo mięso przestanie być soczyste w środku. Po usmażeniu skórka ma być rumiana, a wnętrze soczyste i sprężyste, nawet lekko różowe.
  6. Bułki kroimy na pół i opiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku.
  7. Formujemy gotowe burgery: dolną część bułki smarujemy musztardą, kładziemy listek sałaty, korniszony (lub inne wybrane dodatki) usmażonego burgera i przykrywamy posmarowaną ketchupem górną częścią bułki.
  8. Natychmiast podajemy, na przykład z frytkami z pieczonych warzyw z tego przepisu.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

 

2 Responses to Najlepsze slow food burgery na domówkę

  1. hydrauli warszawa napisał(a):

    Naprawdę smacznie będzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *