Pierniki last minute – najlepsze!

miśki najedzone miodu - www.wolnakuchnia.pl

miśki najedzone miodem – www.wolnakuchnia.pl

Uroczo wyglądające pierniki do pochrupania w trakcie świąt, do porannej kawy czy na podwieczorek. Są łatwe do wykonania, znakomicie przechowują się w ciasteczkowym słoju lub puszce. Obłędnie pachną miodem!

Co potrzeba?

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej, np. z tego przepisu)
  • 170 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 150 g miodu gryczanego lub akacjowego
  • 120 g masła
  • 2 całe jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli

 

  1.  Obie rodzaje mąki przesiać, wymieszać razem z solą i przyprawą do piernika. W rondlu rozpuścić masło, dodać miód, cukier. Wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej. Całość dodać do mąki, razem z rozpuszczoną w mleku sodą i jajami. Wyrobić gładkie ciasto, bez podsypywania dodatkową mąką i schłodzić 30 minut w lodówce.
  2. Wałkować placki na ok. 5 – 6 mm i wycinać foremkami dowolne kształty. Układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierniczki można musnąć pędzelkiem zanurzonym w wodzie lub esencji herbacianej, dzięki temu po upieczeniu będą miały ładny połysk.
  3. Piec w temperaturze 180°C przez 10 -12 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Nadają się do jedzenia od razu po wystudzeniu, jednak prawdziwą głębię smaku zyskują po 2-3 dniach.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

 

8 Responses to Pierniki last minute – najlepsze!

  1. magda napisał(a):

    chcę taką foremkę 😀 i takiego misia, genialne są!

  2. agateq napisał(a):

    Bajecznie brzmią, bajecznie wyglądają i właśnie schrupałabym ich całą blachę:)

  3. […] 4. W pucharkach układamy warstwy: biszkopty zamoczone w kawie (uwaga: pilnujemy żeby się nie rozpadły), pokruszona czekolada,  potem warstwa serka, biszkopty, itd. Na koniec wierzch posypujemy czekoladą i deser dekorujemy biszkoptem lub ciasteczkiem w kształcie miśka (na przykład z tego przepisu) […]

  4. Beti K napisał(a):

    Wyglądają bardzo apetycznie a foremka jest rewelacyjna :))) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *