Mini-zapiekanki śledziowe „Warszawskie syrenki”

mini - zapiekanki "Warszawskie Syrenki" - www.wolnakuchnia.pl

„Warszawskie syrenki” są młodziutkie, lubią białe wino, dobrą zabawę i synchroniczne pływanie. Pobawcie się i Wy! Zróbcie sobie śledzie moskaliki nurkujące w ziemniaczano – serowych kokilkach.

Co potrzeba? (na ok. 6 porcji)

  • 6 małych i młodych śledzi moskalików
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duży por
  • 100 g obranych pistacji do dekoracji
  • 200 g żółtego sera (może być też brie, camembert lub pleśniowy ale absolutnie nie feta!)
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1,5 szklanki mleka do namoczenia śledzików
  • 200 ml śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 2 jaja
  • po szczypcie: gałki muszkatołowej i sproszkowanego imbiru
  • sól, pieprz

 

Jak to się robi?

  1. Śledziki płuczemy, kładziemy na desce do grzbietami do dołu i delikatnie usuwamy kręgosłupy. Następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na min. 2 godziny (można też na całą noc).
  2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo, obieramy i kroimy w plastry.
  3. Pora myjemy, rozcinamy, drobno kroimy i przesmażamy na 2 łyżkach masła, dodajemy odrobinę soli, pieprz, gałkę i imbir. Zalewamy winem i dalej dusimy aż alkohol wyparuje.
  4. Kokilki smarujemy pozostałym masłem  i luźno układamy w nich plasterki ziemniaków, a potem przesmażone pory i pokruszone pistacje. Odstawiamy.
  5. Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy je w po jednej sztuce w każdej z kokilek, trzymając ogonem ku górze (uwaga: ogon pod wpływem temperatury całkowicie się wypiecze i nie będzie przeszkadzał w konsumpcji)
  6. Następnie do miseczki wbijamy całe jajka, dodajemy śmietanę i odrobinę pieprzu świeżo mielonego pieprzu. Całość mieszamy widelcem i proporcjonalnie rozlewamy do każdej z kokilek.
  7. Dekorujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C aż do momentu gdy serowa kołderka się zarumieni, czyli ok. 20 minut.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

2 Responses to Mini-zapiekanki śledziowe „Warszawskie syrenki”

  1. misiask napisał(a):

    haha świetne te ogonki 🙂

  2. Eliza napisał(a):

    Świetny pomysł na podanie śledzików, podoba mi się 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *