Z miłości do makaronu – warsztaty kulinarne Malma

z miłości do makaronu - warsztaty makaronowe Malma

z miłości do makaronu – warsztaty makaronowe Malma

Jak przygotować prawdziwy włoski sos do makaronu w 5 minut? Dlaczego powinno się gotować makaron ‚al dente”?  Czy dla Włochów „santa aqua”  to woda święcona?  Jeśli lubicie włoską kuchnię, to zapraszam do lektury –  odpowiedzi  udzielał rodowity Włoch szef kuchni, Pan Andrea Scarantino.

Podczas warsztatów zorganizowanych przez markę makaronów Malma miałam znakomitą okazję porozmawiać zarówno o domowym włoskim gotowaniu, jak też poznać kilka sztuczek  i technik na co dzień stosowanych przez włoskich kucharzy. Z radością podzielę się z Wami kilkoma cennymi wskazówkami, dzięki którym makaron za każdym razem będzie smakował we włoskim stylu.

warsztaty makaronowe Malma

  1. Przy gotowaniu stosujcie przelicznik:  do ugotowania 1 porcji makaronu zużywamy 100 g makaronu i  1 litr wody.  Jednym z mitów jest dodawanie do wrzącej wody oliwy, dzięki której nie będzie się on sklejał. Oliwę zachowajcie do sosu, a makaron podczas gotowania często mieszajcie – efekt będzie taki sam.
  2. Kucharze w wielu włoskich restauracjach nie wylewają wody po gotowaniu makaronu – często kilka łyżek takiej wody, zwanej „santa aqua”, dzięki zawartości skrobi potrafi uratować konsystencję i smak niejednego przygotowanego sosu.
  3. Czas gotowania makaronu zależy od jego rodzaju oraz kształtu i zwykle te wskazówki  każdy z producentów podaje na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga on od 8 do 12 minut gotowania. Prawidłowo ugotowany makaron powinien być al dente, czyli półtwardy – makaron w trakcie gryzienia powinien stawiać zębom delikatny opór. Oprócz walorów smakowych taki makaron ma mniej kalorii i zawiera niższy indeks glikemiczny niż w wersji rozgotowanej.
  4. Przy odcedzaniu nie hartujcie jednak makaronu zimną wodą, jeśli podajecie z sosem, bo w ten sposób zmyjecie skrobię, potrzebną makaronowi do połączenia się z sosem.

Na pytanie o najprostszy i  zarazem ulubiony włoski sos do makaronu, Andrea Scarantino  – szef kuchni restauracji Mama Marietta bez wahania podał przepis na „spaghetti aglio, olio, peperoncino” (czosnek, oliwa, ostra papryka). Męskie i pikantne – koniecznie wypróbujcie w domu.

aglio, olio e peperoncino - czosnek, oliwa i ostra papryczka

Przepis dla 2 porcje:

  • 200 g spaghetti np. Malma
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 – 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • posiekana natka pietruszki
  • parmezan do posypania

 

  1. Makaron spaghetti gotujemy ‚al dente’. W międzyczasie czosnek  i papryczkę kroimy w plasterki (można usunąć gniazda nasienne, ale wtedy danie będzie mniej ostre).
  2. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, papryczkę i na małym ogniu bardzo wolno podgrzewamy – chodzi o to, aby przesiąknęła aromatem czosnku i nabrała ostrości papryczki.
  3. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnie – całość mieszamy aż aromatyczna oliwa pokryje cały makaron.
  4. Posypujemy natką pietruszki i parmezanem, solimy do smaku.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

One Response to Z miłości do makaronu – warsztaty kulinarne Malma

  1. Aneta napisał(a):

    Prosty ale pyszny przepis, i o to chodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *