Lekkie dipy z bobem, pieczoną papryką czy orzechami

 

lekkie dipy do przekąsek - www.wolnakuchnia.pl

lekkie dipy do przekąsek – www.wolnakuchnia.pl

Dipy bez majonezu, keczupu i śmietany a pieczywko czosnkowe bez masła – to brzmi jak grillowy koszmar łasucha! Spokojnie, nie ma się czego bać. Moje wypróbowane dodatki koncentrują w sobie nie tylko moc smaku i koloru, ale także wspomagają trawienie.  Z łatwością zadbają o to, aby scenariusz spotkania przy grillu zadowolił nie tylko smakoszy, ale zakończył się happy endem nawet dla tych, którzy są na letniej diecie odchudzającej.

Dipy przygotowuje się błyskawicznie. Wybrane składniki należy tylko zmiksować żądanej konsystencji (jeśli podczas miksowania masa będzie za bardzo sucha, to dodajcie więcej oliwy).

Te cudeńka świetnie smakują na wszelkiej maści grzankach, jako ciekawa podstawa kanapek (tu zamiast masła), jako dodatek do pieczonych w piekarniku ziemniaków w mundurkach. Dobrze sprawdzą się na tortillach i chlebkach pita. No i oczywiście jako dipy do warzyw pokrojonych w słupki. Polecam je także z domowymi chrupkami: tortillę kroje na mniejsze trójkąty, lekko podpiekam chwile i gotowe!

Dip zielony –  z bobu

  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • garść posiekanej świeżej mięty
  • 2 posiekane suszone pomidory
  • ząbek świeżego i zmiażdżonego czosnku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie odrobina twardego  sera np. parmezanu, pecorino (dobrze także smakuje zmiksowane z fetą, zamiast mięty można użyć koperku)

 

Dip czerwony  – z pieczonej papryki:

  • 1 czerwona papryka (przepołowiona, bez ziaren, upieczona w piekarniku przez ok. 30 minut w temp.
  • szczypta ostrej papryczki chilli ew. pieprz cayenne lub kurkuma
  • garść uprażonych migdałów lub włoskich orzechów
  • 1 suszona śliwka ew. daktyl
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 2  – 3 łyżki fasolki cannelloni, odcedzonej, z puszki

 

Dip  a’ la hummus:

  • cieciorka z puszki, odcedzona
  • uprażony sezam,
  • świeży zmiażdżony czosnek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek, ewentualnie olej sezamowy
  • opcjonalnie: świeży imbir lub w wersji ze szczyptą rozgniecionych w moździerzu nasion kopru włoskiego

 

Dip Veg Deli *

  • grillowany bakłażan
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • kumin
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

*ten przepis to pomysł Joasi Szachowskiej  – Tarkowskiej, właścicielki wegańskiej restauracji Veg Deli na warszawskim Powiślu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *