Kurczak z jarmużem, brukselką i morelami

jarmuż z kurczakiem, morelami i orzechami laskowymi w miodowej glazurze

jarmuż z kurczakiem, morelami i orzechami laskowymi w miodowej glazurze – www.wolnakuchnia.pl

Jarmuż to cudowne kapustne, choć zapomniane warzywo. Ma tak urokliwe liście, że można by je trzymać zimą w wazonie zamiast kwiatów. Warto sobie o nim przypomnieć zwłaszcza zimą. Zawiera całe mnóstwo witamin i minerałów, czego nie można powiedzieć o szklarniowych, półprzezroczystych sałatach.  Jarmuż z czystym sumieniem możecie jeść z mięsem czy rybami, ponieważ działa odkwaszająco  na organizm.

Co potrzeba? (na 2 porcje)

  •  4 dorodne liście jarmużu
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • garść brukselek
  • 4 suszone morele
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • łyżka płynnego miodu
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania (niekoniecznie)

 

Jak to się robi?

1. Kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy kurkumą i obsmażamy na złoty kolor na patelni (do tej sałatki można użyć także mięsa z obranego pieczonego kurczaka).

2. Brukselki kroimy wzdłuż na połowę i gotujemy ‚al dente’ na parze. Morele kroimy w paski moczymy je przez 5 – 10 minut w soku z cytryny.

3. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi, szatkujemy liście i blanszujemy na suchej patelni na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, pokrojone morele wraz z sokiem i orzechy. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy brukselki, kurczaka i miód; całość dokładnie mieszamy.

4. Podajemy na ciepło jako danie główne, na przykład z ugotowanym ryżem lub na zimno jako sałatkę czy lunch do pracy.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *