Korzenne muffinki z orzechami i selerem

korzenne muffinki z selerem i orzechami

Co potrzeba? (na ok 12 -15 sztuk)

  • 1,5 szklanki mąki (może być pszenna razowa lub żytnia)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 starty na tarce mały korzeń selera
  • 1 starte na tarce małe jabłko
  • garść  drobnych rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • garść ziaren słonecznika (niekoniecznie)
  • cukier puder i sok z cytryny do wykonania polewy (niekoniecznie)

Jak to się robi?

  1. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy.
  2. Do drugiego odmierzamy mokre: olej, miód, maślankę, jajko. Łączymy jedne z drugimi i mieszamy tylko do połączenia składników.
  3. Na koniec dodajemy i łączymy całość ze startym jabłkiem i selerem, orzechami i rodzynkami.
  4. Masę wykładamy do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni.
  5. Przed podaniem babeczki ozdabiamy polewą: cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do konsystencji polewy i dekorujemy połówkami orzechów.
  6. Ewentualnie tuż przed pieczeniem babki posypujemy ziarnem słonecznika.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *