Figa z makiem

figa z makiem - www.wolnakuchnia.pl

Figa z makiem… to muffinki z poczuciem humoru. Zarówno dzieciakom jak i dorosłym pomagają na chandrę, szczególnie w niepogodę. Już podczas pieczenia słychać sporo śmiechu 🙂

Co potrzeba? (na 10 – 12 babeczek)

  • 1,5 szklanki mąki (najlepiej pszenna razowa lub orkiszowa)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego lub trzcinowego)
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 5 łyżek maku
  • pół szklanki gorącego mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1o fig
  • 1 starte na tarce jabłko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny do wykonania polewy

Jak to się robi?

  1. Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy i zaparzamy przez chwilę. Odcedzamy.
  2. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier.
  3. Do drugiego odmierzamy mokre: olej, miód, skórkę cytrynową, maślankę, jajko. Łączymy jedne z drugimi i mieszamy tylko do połączenia składników.
  4. Na koniec dodajemy i łączymy całość ze startym jabłkiem i makiem.
  5. Masę wykładamy do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami, a w każdą z babeczek wtykamy kawałki fig.
  6. Pieczemy 25 minut w  piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  7. Przed podaniem babeczki ozdabiamy polewą: cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do konsystencji polewy i ewentualnie dekorujemy makiem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

 

4 Responses to Figa z makiem

  1. Bartek napisał(a):

    Świetny pomysł ! Jeśli smakuje w połowie tak jak brzmi – będzie hitem !
    Pozdrawiam

  2. aleciastko napisał(a):

    No to figa 😉 Ciekawy pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *