Domowe pesto Wolnej Kuchni

Domowe pesto Wolnej Kuchni

Domowe pesto Wolnej Kuchni; źródło: wolnakuchnia.pl

Przygotowanie domowego pesto wbrew pozorom nie jest to skomplikowane, zmiksowanie składników zajmuje dokładnie kilkanaście sekund. Kiedy spróbujecie aromatycznego i ciemnozielonego pesto, przygotowanego w domu, już nigdy nie będziecie chcieli jeść tego wyblakłego, które miesiącami stoi w słoiczkach na sklepowej półce. Polecam mój przepis na domowe pesto z dodatkiem prażonych pestek dyni.

Co potrzeba?

  • pęczek natki pietruszki, listki oberwane z całej doniczki/pęczka bazylii (można też pominąć bazylię i podwoić ilość natki
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,2
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • mały ząbek czosnku,
  • około 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz
  • opcja dodatkowa: około 2 łyżek świeżo startego twardego dojerzewajacego sera, np. polski bursztyn, kitewski dżugas albo włoskiego parmezanu

 

Jak to się robi?

Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze lub połączyć używając moździerza. Świeże pesto można przechowywać w lodówce w słoiczku przez 2 – 3 dni.

Doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów, grzanek, kanapek, sałatek, omletów, pieczonych ziemniaków, drobiu.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *