Prawdziwa masa makowa na święta

 

Masa makowa z migdałami - wolnakuchnia.pl

Masa makowa z migdałami – wolnakuchnia.pl

Dostępne w sklepach gotowe masy makowe zawierają sporo zagęstników i sztucznych aromatów, dlatego do świątecznych wypieków i wigilijnych potraw na słodko polecam domową masę makową. Można ją przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Niech Wasze makowce i inne świąteczne wypieki będą niezapomniane.

Co potrzeba?

  • ½ kg niebieskiego maku,
  • 10 dag cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 jabłko obrane i starte na tarce,
  • 10 dag posiekanych migdałów,
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 10 dag rodzynek,
  • 2 łyżki rumu

 

Jak to się robi?

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut, dodajemy pół szklanki mleka. Odcedzamy, studzimy i trzykrotnie mielimy przez maszynkę.  Do ostatniego mielenia do masy dodajemy cukier i jeszcze raz całość mielimy. Następnie dodajemy masło, miód, starte jabłko,  bakalie i rum. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę możemy spożytkować na wiele sposobów:  do strucli makowej, bułeczek drożdżowych, ciasta francuskiego, tarty makowej, świątecznych muffinów, pierogów, itd.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *