Deser „Jadalna doniczka”

deser czekoladowy "Jadalna doniczka"

To nic innego jak czekoladowy mus z nutką mięty, tarta gorzka czekolada i gałązka świeżej mięty. Koniecznie zaserwujcie go swoim gościom w niewielkich, niskich szklaneczkach, tak po dekoracji deseru aby pojawiło się skojarzenie z roślinką doniczkową . Gwarantuje, że to idealne i jakże oryginalne rozpoczęcie wiosennego sezonu  uda się każdemu zarówno w wersji klasycznej jak i odchudzonej.

Wersja klasyczna

Co potrzeba? (na ok. 4  – 6 porcji)

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 ml mleka
  • 2 gorzkie czekolady
  • 4 łyżki czubate cukru pudru (lub ksylitolu)
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej (można użyć też agaru)
  • gałązki świeżej mięty (w tym te do dekoracji)
  1. Mleko i śmietankę wlać do rondelka, zanurzyć w niej całe gałązki mięty, podgrzewać na wolnym ogniu aż stopniowo mięta zacznie jej  oddawać swój aromat. Dodać cukier ciągle mieszając i zagotować. Zdjąć z ognia, usunąć miętę, następnie dodać pokruszoną 1 tabliczkę czekolady, delikatnie wymieszać aby się rozpuściła.
  2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w kropli wrzątku, wystudzić. Następnie zmiksować z masą czekoladową do połączenia składników. Rozlać do szklaneczek i chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
  3. Przed podaniem udekorować wierzch deseru tartą na grube wiórki czekoladą i gałązkami mięty.

deser czekoladowy "Jadalna doniczka" - www.wolnakuchnia.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wersja odchudzona

Co potrzeba?

  • kubek jogurtu greckiego, naturalnego lub serki homogenizowane (w sumie ok. 300 g)
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy)
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej (można użyć też agaru)
  • gałązki świeżej mięty (w tym te do dekoracji)
  1. Mleko wlać do rondelka, zanurzyć w nim całe gałązki mięty, podgrzewać na wolnym ogniu aż stopniowo mięta zacznie oddawać  cieczy swój aromat. Dodać cukier (brzozowy lub zwykły), zagotować ciągle mieszając.  Zdjąć z ognia, wyjąć miętę i dodać kakao (może być też czekolada, tak jak w przepisie powyżej), wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
  2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w kropli wrzątku, wystudzić.
  3. Następnie miksować jogurt z masą czekoladową i żelatyną do połączenia składników. Rozlać do szklaneczek i chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
  4. Przed podaniem udekorować wierzch deseru tartą na grube wiórki czekoladą i gałązkami mięty.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

2 Responses to Deser „Jadalna doniczka”

  1. StoLyzekSzczescia napisał(a):

    Wygląda fascynująco 😉
    A tak poza tym musi być pyszne, bo uwielbiam mus czekoladowy 😉

  2. gin napisał(a):

    Oryginalny sposób podania, podoba mi się 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *