FIT ciastka kakaowe z fasoli – lepsze jak brownie

ciastka z fasoli - pyszne jak brownie

Aż trudno uwierzyć, że smakują jak brownie a są bez  cukru i tłuszczu. Sycące, odrobinę ciągnące i pełne głebokiego kakaowego smaku. Idealna przegryzka bez wyrzutów sumienia.

Składniki (na ok. 10 -15 średnich ciasteczek)

  •  1 ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (ja użyłam adzuki, ale może być także zwykła fasola z puszki)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki wody (mleka krowiego lub roślinnego)
  • Do dekoracji: siemię lniane, migdały, nerkowce

 

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. Siemię lniane i ksylitol miksujemy na proszek.
  3. Dodajemy fasolę, masło orzechowe, proszek do pieczenia i kakao miksujemy aż do powstania gładkiej masy. W trakcie miksowania dodajemy wodę aby łatwo było połączyć składniki.
  4. Masę odstawiamy na 15 minut. Następnie na blaszce wyłożonej papierem formujemy ciastka (można użyć łyżki lub rękawa cukierniczego).
  5. Dekorujemy dodatkami i pieczemy 25 minut.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

*****

Przepis inspirowany blogiem ervegan

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *