Ciasteczka z imbirem – najlepsze!

 

ciasteczka imbirowe "z charakterem" - www.wolnakuchnia.pl

ciasteczka imbirowe „z charakterem” – www.wolnakuchnia.pl

Ciasteczka z charakterem – w sam raz na oryginalny słodki prezent.  Przy pierwszych kęsach wyczuwamy słodycz, ale po chwili do kubków smakowych dociera także smak imbiru i korzennych przypraw. Wyśmienicie smakują tuż po upieczeniu, ale można przygotować je wcześniej, nawet dwa tygodnie przed świętami. Znakomicie przetrwają w szczelnym pojemniku, o ile domownicy wcześniej się nie dowiedzą, że ciastka te świetnie pasują do kawy czy gorącej czekolady.

Co potrzeba? (na ok. 30 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej (oraz dodatkowo garść do podsypania przy wałkowaniu),
  • 15 dag masła,
  • pół szklanki cukru (najlepiej brązowy),
  • pół szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • ok. 4 cm korzeń świeżego imbiru starty na drobnej tarce

 

Jak to się robi?

Wszystkie suche składniki łącznie z przyprawami umieszczamy w misce, mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy masło, cukier, dodajemy miód, imbir, jajko. Nie przerywając ucierania dosypujemy suche składniki. Masę chłodzimy w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkowujemy na placek o grubości nie cieńszej niż o,5 mm i foremkami wycinamy kształty ciasteczek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ciasteczka będą zwiększały swoją objętość podczas pieczenia, zatem najlepiej jest ułożyć je w minimum centymetrowych odstępach. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni wystarczy je piec 10 minut. Po wystudzeniu stają się chrupkie i są ta ładne, nie trzeba ich dekorować lukrem czy posypkami.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *