Chleb zmieniający życie – najprostszy i najlepszy

chleb zmieniajacy zycie - wolna kuchnia.pl

Chleb zmieniający życie to superzdrowe pieczywo bez grama mąki. Składa się z samych nasion, orzechów i płatków owsianych i choć jest zupełnie inny od chleba, które dotychczas piekłam faktycznie odmienił moje podejście do pieczywa. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu – nie potrzeba martwić się o zakwas czy wyrabianie i wyrastanie ciasta chlebowego. Z powodzeniem przygotują go nawet osoby, które dotąd nie piekły chleba. Stosunkowo szybko się go przygotowuje – w zasadzie mieszamy składniki, odstawiamy, wykładamy do blaszki i pieczemy.


W internecie znajdziecie wiele przepisów na „life changing bread”. Wpróbowałam kilka z nich – oryginalny z blogu ‚My new roots’ a także przepisy z bloga Moje Wypieki czy Jadłonomii. Chleby różniły się nieco od siebie, przede wszystkim dodatkami nasion chia, babki płesznik czy siemienia lnianego. Każde z tych ziarenek  wspaniale wpływa na zdrowe jelita i jednocześnie zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta chlebowego. Wypróbowałam różne kombinacje i muszę przyznać, że efekt za każdym razem był satysfakcjonujący. Przepyszny, pachnący orzechami, wilgotny i lekko kleisty. Bardzo sycący i bogaty w błonnik okazał się wspaniałą alternatywą gdy akurat chcecie ”odpocząć” od tradycyjnego pieczywa a nie wyobrażacie sobie życia bez kanapek J

 Co potrzeba?

1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
2 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego  (to można zamienić na nasiona chia, babkę płesznik lub po prostu użyć także niezmielonego siemienia, tylko wtedy ciasto na chleb przed pieczeniem musi namięknąć nieco dłużej, jakieś dodatkowe 30 min)
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy (używałam też syropu klonowego i miodu – a każdym razem rezultat był pyszny)
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
2 szklanki letniej wody

  1. Wszyst­kie suche skład­ni­ki mieszamy w dużej misce.
  2. W szklan­ce  mieszamy wodę, syrop z agawy (lub miód)  i olej ko­ko­so­wy.
  3. Łączymy z su­chymi składnikami i do­kład­nie mie­szamy. Od­sta­wiamy na minimum 1,5 – 2 go­dzi­ny, aż do płyn całkowicie się wchłonie. W międzyczasie można kilka razy przemieszać składniki aby masa była równomiernie wilgotna.
  4. Kek­sów­kę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy 55 – 60 minut w pie­kar­niku nagrzanym do 180 stop­ni. Chleb jest go­to­wy kiedy skórka ładnie się zarumieni. Gdy w niego postukamy usłyszymy głu­chy, pusty od­głos.
  5. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Jest to bardzo ważne, gdyż to zapewni właściwą konsystencje – nie wolno go kroić gdy jest ciepły, ponieważ będzie się kruszył.
  6. Chleb pozostaje dłużej świeży jeśli przechowujemy go w lodówce, bardzo dobrze znosi także zamrażanie.

 Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *