Cebularze z serem cheddar

cebularze z serem cheddar - wolnakuchnia.pl

cebularze z serem cheddar – wolnakuchnia.pl

Pachnące drożdżowe ciasto, słodycz uwolniona z cebuli, smakowity cheddar i aromat świeżego tymianku – wspaniałe połączenie w sam raz na weekendowe śniadanie lub lunch do pracy 🙂

Co potrzeba?

  • pół kilograma mąki pszennej tortowej,
  • 25 g  drożdży instant (jeśli używacie świeżych to na pół kg mąki trzeba wziąć 25 g),
  • 50 g masła,
  • niecała szklanka ciepłego mleka,
  • 2 jajka, 3 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • świeży tymianek,
  • pół kilograma cebuli,
  • 100 g sera cheddar,
  • 2 łyżki oleju roślinnego

 

Jak to się robi?

Przygotowujemy zaczyn z drożdży: rozpuszczamy je w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej osolonej mąki, dodajemy sól, roztopione masło oraz roztrzepane widelcem jajk0. Wyrabiamy ciasto przez minimum 1o minut, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę. Przygotowujemy nadzienie: cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolor, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na równe części (ok. 18 – 20 sztuk), każdą z nich leciutko rozwałkujemy. Na środku każdego kawałka ciasta robimy wgłębienie, w które wkładamy kawałek sera i cebulowe nadzienie.  Układamy na blaszce do pieczenia, a brzegi cebularzy smarujemy pozostałym rozmąconym jajkiem i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe cebularze posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

 

5 Responses to Cebularze z serem cheddar

  1. bernadeta napisał(a):

    mega apetyczne!

  2. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

  3. odchudzanie ketony napisał(a):

    Chyba nikt nie ujal by tego przystepniej i ciekawiej. Bardzo dziekuje za notke i mam nadzieje, ze wszystkie kolejne beda rownie dobre. Sprawdze to podczas kolejnych wizyt! Pozdrawiam!

  4. Wow, supегb blοg lаyоut!
    How lοng hаve you eνer beеn гunning a blοg for?
    you made running a blog glancе eаsy. The tοtаl glance оf yоur wеbsite is great, let
    alone the contеnt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *