Barszcz na zakwasie ze świętokrzyskiego

barszcz czerwony na zakwasie ze świętokrzyskiego - wolnakuchnia.pl

barszcz czerwony na zakwasie ze świętokrzyskiego – wolnakuchnia.pl

W województwie świętokrzyskim tradycja przygotowywania zakwasu sięga lat 20-stych minionego stulecia i podtrzymywana jest przez co najmniej trzy pokolenia. Sok z kiszonych buraków spożywano na surowo jako napój leczniczy lub też do gotowania czerwonego barszczu, który podawano z uszkami w wigilię, a zabielany śmietaną jadano na co dzień z dodatkiem ziemniaków. Polecam mój autorski przepis na zakwas z owocami jałowca.

Co potrzeba?

  • 4-5 czerwonych buraków średniej wielkości;
  • 2 ząbki czosnku w łupinie; 2 listki laurowe;
  • 2 ziarenka ziela angielskiego;
  • 2-3 ziarenka pieprzu;
  • 2 – 3 owoce jałowca;
  • łyżka soli;
  • woda mineralna lub źródlana

 

Jak to się robi?

Surowe buraki dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy na ósemki. Wkładamy je do dużego słoika, dodając czosnek i wszystkie przyprawy. Dociskamy i zalewamy posoloną wodą, tak aby ciecz przykryła buraki. Pamiętajmy, aby nie napełniać słoja po brzegi, ponieważ warzywa zwiększą nieco swoją objętość podczas kiszenia. Zamknięty słoik pozostawiamy przez kilka dni w chłodnym miejscu – idealna temperatura do kiszenia to około 10 stopni. Gdy rozpocznie się fermentacja, na wierzchu słoja pojawi się piana, którą trzeba zebrać. Po kilu dniach otwieramy słoik, zbieramy resztę piany i wykorzystujemy ukiszone buraki wraz z sokiem do barszczu lub innych dań.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

One Response to Barszcz na zakwasie ze świętokrzyskiego

  1. […] Polecam także przepis na barszcz biały konecki, który znajdziecie tutaj lub zakwas na barszcz z czerwonych buraków […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *