Baniocki – dyniowe babeczki ze świętokrzyskiego

baniocki - dyniowe babeczki ze świętokrzyskiego

baniocki – dyniowe babeczki ze świętokrzyskiego

Od dawnych czasów w regionie województwa świętokrzyskiego na dynię mówiono bania, a wiadomo, że jeśli warzywo obrodzi to zużywa się je do wszystkiego – także i do ciasta. Placki z dynią na okolicznych wsiach były bardzo popularne, podawano je smarowane masłem lub twarożkiem. Przez długi czas po upieczeniu zachowywały swoją świeżość i charakterystyczną wilgotną strukturę. Ciasto można upiec w keksówce, ale ja tym razem wybrałam formę babeczek i dodatkowo przed pieczeniem posypałam je pestkami dyni. Cóż z tego, że  Amerykanie mają swoje słynne dyniowe wypieki,  skoro ja wolę „baniocki” ze zdrowymi pestkami dyni.

Co potrzeba? (na ok 12 -15 sztuk)

  • 1,5 szklanki mąki (może być pszenna lub żytnia)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżka imbiru
  • łyżka kurkumy
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 starte na tarce winne jabłko
  • szklanka pulpy z dyni (świeżej, startej na tarce)
  • garść rodzynek
  • garść pestek dyni

 

Jak to się robi?

  1. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy.
  2. Do drugiego odmierzamy mokre: olej, miód, maślankę, jajko. Łączymy jedne z drugimi i mieszamy tylko do połączenia składników.
  3. Na koniec dodajemy i łączymy całość ze startym jabłkiem, dynią i rodzynkami.
  4. Masę wykładamy do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami, posypujemy pestkami dyni i pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni.
  5. Babeczki z powodzeniem można przechowywać kilka dni; mnie najlepiej smakują nazajutrz po upieczeniu.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *