Babka wielkanocna pomidorowa

Szukacje świątecznego przepisu na coś pysznego, szybkiego i zdrowego? Lubicie ciasto marchewkowe czy chlebek bananowy? Ten przepis na pomidorową babkę wielkanocną  to coś dla Was! Ciasto jest lekko korzenne, pysznie wilgotne i przez dłuższy czas zachwouje świeżość (o ile nie zjecie go od razu :).  Będzie się oryginalnie prezentować, jeśli udekorujecie je pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że goście z nietolerancją glutenu, nabiału i jaj będą chcieli od Was ten przepis!

 

 

Składniki ‘mokre’:

  • 1 szklanka (czyli 250 ml) krojonych pomidorów z puszki
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 1/2 szklanki miodu (najlepiej gryczanego)

 

Składniki ‘suche’:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • po 1 łyżeczce cynamonu, imbiru, słodkiej czerwonej papryki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
    do dekoracji:  pomidorki koktajlowe, świeża bazylia,
  • lukier: 1/2 szlanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, odrobina wrzątku

 

Jak to się robi?

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Dokładnie miskujemy blenderem ‘mokre składniki’: szklankę pomidorów z puszki z bananami, olejem i miodem.
  3. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dokładnie mieszamy ją z pozstałymi suchymi składnikami: sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  4. Następnie do suchych składników wlewamy mokre i bardzo krótko mieszamy aż powstanie jednolita masa.
  5. Formę do pieczenia babki  cienko natłuszczamy olejem (ja użyłam formy z kominem o średnicy 22 cm*)  i napełniamy ciastem. Pieczemy przez 50-60 minut na złoty kolor. Pod koniec pieczenia wierzch babki można zabezpieczyć przez spieczeniem kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto dekorujemy po całkowity wystudzeniu. D przygotowania lukru wystarczy cukier puder zalać odrobiną wrzatku i energicznie wymieszać. Dodać sok z cytryny, jeszcze raz wszystko połączyć i ciasto oblać gotowym lukrem.

 

* aby uniknąć rozczarowania zakalcem najlepiej użyć formy do pieczenia babki z kominem, np takiej:

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *