Babka wielkanocna cytrynowo – imbirowa – absolutny hit!

lemon bundt cake

babka cytrynowa

Puszyste ciasto nasączone cytrynową glazurą udaje się zarówno w formie babki, jak i podzielnych muffinów. Wypróbujcie wersji wielkanocnej udekorowanej gniazdkami ze skórki cytrynowej i jajkami z czekoladą.

 Co potrzeba?

  • kostka dobrego masła,
  • 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatki),
  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu
  • szklanka cukru,
  • ok. 5 łyżek cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 3 cytryny (wybierajcie mniejsze, bo mają więcej aromatu),
  • 2  cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
  • łyżeczka soli,
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Z tych proporcji powstaną dwie babki do upieczenia w formach z kominem o średnicy 23 cm; można też przygotować jedną babkę, a z reszty ciasta upiec ok. 12 muffinków, z tym że te pieczemy krócej, tj. ok 20 minut.

Jak to się robi?

Przed przystąpieniem do pieczenia, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw cytryny należy sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z nich skórkę (na tarce lub za pomocą zestera) a potem wycisnąć z nich sok. Część sokui skórki , tj. z 1 cytryny, odstawiamy na bok (posłuży do przygotowania glazury).

Za pomocą miksera na dużych obrotach ucieramy na gładką masę masło ze szklanką cukru. Stopniowo dodajemy całe jajka, cały czas ucierając. W osobnym naczyniu mieszamy maślankę z sokiem i cytrynową skórką (łyżkę skórki zachowajcie do dekoracji). Następnie, w drugiej w misce łączymy przesianą mąkę z solą i sodą. Zmniejszamy obroty miksera i do ubitego masła cały czas ucierając dodajemy etapami pozostałe składniki. Zaczynamy od dodawania 1/3 mikstury mąki, potem 1/2 mikstury maślanki, znów 1/3 mąki, następnie pozostała maślanka i na końcu reszta mąki. Jak tylko składniki się połączą, należy przerwać ucieranie.

Formę wysmarowaną masłem napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 – 60 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone: jeśli po nakłuciu środka ciasta patyczek jest suchy, wystawiamy babkę z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy glazurę.

Glazurę wykonujemy z soku i skórka z 1 cytryny, 5 łyżek (ok. 50 g) cukru pudru i startego na tarce świeżego imbiru. Cukier , starty imbir, skórkę i sok z cytryny podgrzewamy razem w rondelku, mieszamy przez około 3 minuty, aż powstanie syrop (uwaga: nie należy zagotowywać).

Delikatnie, za pomocą łyżeczki polewamy nią wystudzone ciasto. Ważne jest, aby glazurę aplikować powoli, tak aby zdążyła wsiąknąć w ciasto a nie spłynęła po jego brzegach.

Smacznego  życzy Wolna Kuchnia

One Response to Babka wielkanocna cytrynowo – imbirowa – absolutny hit!

  1. ketony malinowe napisał(a):

    Podoba mi sie inne, nowe podejscie do tematu. wpis jest ciekawa i dobrze napisana, wiec nie ma sie do czego „przyczepic”. Gratuluje stronaa, bo jest naprawde super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *