Marchewkowe babeczki pod zimową kołderką

babeczki marchewkowe z imbirem

Doceniajcie naturalne cukry, zamknięte w warzywach i dodawajcie je do wypieków. Starty na tarce burak, marchewka, czy seler urozmaici smak każdych muffinków. Dziś polecam marchewkowe z imbirem i cytryną. W kolejce czekają czekoladowe z burakiem i selerowe z orzechami włoskimi.

Co potrzeba? (na ok 12 -15 sztuk)

  • 1,5 szklanki mąki (może być pszenna razowa lub żytnia)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 starta na tarce marchew
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • opakowanie (100 g) serka typu Twój Smak, Philadelphia lub inny dobrze zmielony serek kanapkowy
  • cukier puder do smaku

Jak to się robi?

  1. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy.
  2. Do drugiego odmierzamy mokre: olej, miód, maślankę, jajko. Łączymy jedne z drugimi i mieszamy tylko do połączenia składników.
  3. Na koniec dodajemy i łączymy całość ze startą marchewką, imbirem, otartą skórką i sokiem z połowy cytryny.
  4. Masę wykładamy do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni.
  5. Przed podaniem babeczki ozdabiamy polewą: serek mieszamy z sokiem z połowy cytryny i dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Dekorujemy wiórkami marchewki lub skórką cytryny.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

2 Responses to Marchewkowe babeczki pod zimową kołderką

  1. femmefatale napisał(a):

    super ! coś dla mnie 😀

  2. Ola napisał(a):

    Kupiłam sobie 2 dni temu marchewkową babeczkę na mieście i stwierdziłam, że domowe są najlepsze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *