Aromatyczny lawendowy kurczak

Aromatyczny lawendowy kurczak - www.wolnakuchnia.pl

Aromatyczny lawendowy kurczak – www.wolnakuchnia.pl

Ostatnio podzieliłam się z Wami pomysłem na tanią i prostą w przygotowaniu domową mieszankę ziół prowansalskich a dziś do kompletu polecam przepis na  aromatycznego kurczaka z lawendą, który z pewnością zachwyci Waszych gości.

Aromatyczny lawendowy kurczak (dla 4 osób)

  • 4 piersi z kurczaka (mogą być również podudzia)
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki ziół prowansalskich z lawendą
  • kilka płatków lawendy do dekoracji (niekoniecznie)
  • ok. szklanki białego stołowego wina
  1.  Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy, odstawiamy.
  2. W małym rondelku roztapiamy masło, studzimy, dodajemy miód,zioła prowansalskie, sól , pieprz i dokładnie mieszamy.
  3. Powstałą miksturę wcieramy w kurczaka i marynujemy co najmniej 6 godzin (najlepiej przez noc).
  4. Następnie przekładamy w żaroodporne naczynie i pieczemy w piekarniku na złoty kolor  przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas podlewamy winem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

7 Responses to Aromatyczny lawendowy kurczak

  1. Pink Hungry napisał(a):

    uwielbiam wszystko co z lawendą, a ten przepis jest bardzo ciekawy 🙂

  2. karmel-itka napisał(a):

    a to takiego jeszcze nie jadłam! intrygujący.

  3. krzysztof napisał(a):

    Przepis okey,kurczak rewelacja polecam smakuje wysmienicie.

  4. krzysztof napisał(a):

    Poprosze jeszcze o orginalne i sprawdzone przepisy.Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *